Arrangementer og kurser Seniorarrangementer

Rundvisning på Moesgaard

’Septembers himmel var så blå - og skyerne lyste hvide’, da 45 forventningsfulde ÅLF-medlemmer af Fraktion 4 med ledsagere mødtes på Moesgaard Museum til rundvisning.
Moesgaard Museum

Af Ilse Winther-Rasmussen. Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum

Vi blev delt i to hold, og jeg var så heldig at komme med rundviser Ole J. Knudsen (tidligere Steno Museet).

Det nye Moesgaard Museum til 394 millioner kroner blev indviet efteråret 2014 og er tegnet af Henning Larsen Architects. En kvik arkitekt herfra fik den geniale idé til bygningen og vandt projektet.

Museet er opført på en skrånende høj, og bygningen er som en kile, der er stukket ned i højen. Der er noget af bygningen over og noget under jorden, som passer fint til et arkæologisk-etnografisk museum.

Vi blev først ført gennem de underjordiske gange og rum og siden de overjordiske, som bl.a. rummer en stor aula - holdt helt i forskellige træsorter - og med over 200 siddepladser.

Denne herlighed tilhører Aarhus Universitet og bruges til forelæsninger både for de studerende og Folkeuniversitetet.

Museets samlinger er mest arkæologiske fund fra Danmark, men derudover vises særudstillinger fra hele verden.  Fx vises pt. særudstillingen Den første Kejser - Kinas terrakottahær, en enestående flot udstilling.

Der arbejdes på udvidelse af den stationære udstilling, der er afsat plads til afdelinger fra forskellige tidsaldre.

Museet er topmoderne som oplevelsesmuseum for alle aldre. Der er gjort meget for at aktivere børnene, og museet har naturligvis også en skoletjeneste.

Fra museets tag er der en fantastisk udsigt over Aarhusbugten og det omliggende landskab med Moesgaard Gods, hvor de mange studerende holder til.

Godset er fra 1600 tallet, og godsets sidste private ejer (før familien solgte til Aarhus Kommune) Thorkild Dahl er ophavsmand til, at vi i dag kan nyde ’guldalderudsigten’ fra museet.

Museet er tilgængeligt fra det omliggende landskab og er tænkt som et åbent hus for cyklister, ryttere, folk på udflugt, der trænger til en pause i cafeteriet - eller et toiletbesøg.

Disse faciliteter er tilgængelige for publikum - uden betalt entré!

Som museet reklamerer med, vises der både kultur, arkitektur og natur – alt i alt en fin oplevelse på alle tider af året.  

Det blev en udbytterig eftermiddag med en yderst kompetent rundviser, der også villigt besvarede spørgsmål, og som kunne sit stof.

Læs mere om Moesgaard Museum her