Ny finanslov giver historisk højt tilskud til privatskolerne

Støtte til privatskoler og skoleskak er blandt initiativerne på finansloven. Dermed er det en realitet, at fri- og privatskolerne fra næste år vil modtage den højeste procentuelle statsstøtte, de nogensinde har fået. En forkert prioritering lyder det fra Århus Lærerforenings formand Jesper Skorstengaard.
tavle pil op

Regeringen og Dansk Folkeparti vil øge tilskuddet til privatskolerne ved at hæve den såkaldte koblingsprocent - svarende til ca. 71 millioner kroner årligt. Af dem vil 40 millioner blive øremærket til elever med særlige behov. Regeringens finanslovsforslag for 2018 rummer derfor ingen gaver til landets folkeskolelærere.

- Det er problematisk, at man på landsplan ikke investerer i folkeskolen. Hvis man fra regeringens side ønsker en folkeskole der er attraktiv og løfter de opgaver, som forventes, så kræver det en opprioritering, udtaler Jesper Skorstengaard.

Fravalget af folkeskolen på landsplan ses også i Aarhus. I Århus Lærerforening mener man, at den fornemmeste opgave må være at skabe et folkeskoletilbud, som ingen har lyst til at fravælge eller forlade.

- Man går i den gale retning, når man på landsplan igen og igen fastholder at give privatskolerne væsentligt flere penge, i en tid hvor alle andre oplever det modsatte, siger Århus Lærerforenings formand Jesper Skorstengaard.  

I Aarhus er man endnu ikke helt på samme niveau som København og Odense, men har siden 2007 oplevet en stigning fra 13,1 til 16,4 procent i andelen af privatskoleelever. En stigning man ser med bekymring på i Århus Lærerforening.  

Tabel: Andelen af privatskoleelever pr. 100 elever
Tabel - Andelen af privatskoleelever pr. 100 elever

Kilde: Skoletal.dk

 

Hvad er koblingsprocenten? 

Fri- og privatskolerne finansieres via den såkaldte koblingsprocent, som regeringen i løbet af de seneste tre finanslovsaftaler har hævet fra 71 til 76 procent. Koblingsprocenten udregnes på baggrund af landsgennemsnitsprisen for en elev i folkeskolen. Fra næste år bliver koblingsprocenten til fri- og privatskolerne hævet til det højeste niveau, siden dets indførelse i 1992.