ÅLF’s tillidsrepræsentanter helt tæt på forfatteren bag bogen »Søren og Mette i benlås«

Manden bag bogen »Søren og Mette i benlås«, Anders-Peter Mathiasen, talte i går til Århus Lærerforenings tillidsrepræsentanter. Den Cavlingprisbelønnede journalist fortæller, hvordan han i sin kulegravning af lærerkonflikten hurtigt blev klar over, at regeringen havde planlagt både lockout og lovindgreb i 2013.
Anders-Peter Mathiasen

Journalist Anders-Peter Mathiasen står for første gang foran 40 spændte lærere. De ser frem til at høre sandhederne bag optakten til OK13, lockouten, lov 409 og folkeskolereformen. En folkeskolereform der ændrede deres arbejdsliv markant, men som også handler om et nyt Danmark, hvor alle skal effektiveres, styres og måles.

- Helle Thorning-Schmidts regering styrede slaget i kulissen. Regeringen benægtede hårdnakket, at der var tale om andet end en almindelig konflikt på arbejdsmarkedet mellem landets kommuner og lærere. Samtidig blev det at mene noget andet om sagen udskreget til at være konspirationsteoretisk, lyder det fra Anders-Peter Mathiasen.

Bogen »Søren og Mette i benlås« har for mange af lærerne i lokalet haft afgørende betydning for det sår, der stadig ikke er helet efter lockouten. Mange af lærerne udtrykker taknemmelighed over, at Anders-Peter Mathiasen tog lærernes sag op med sin dybdegående journalistik og et kritisk blik.

- Han er en af de journalister, der fordyber sig i en tid, hvor dybdegående og kritisk journalistik er en mangelvare. På mange måder er vi lidt i samme båd, ved at befinde os i en tid, hvor vi skøjter henover alt fra undervisning til journalistik, der betyder noget, lyder det fra Lars Kirk, som er tillidsrepræsentant på Engdalskolen.

For flere af lærerne har bogen »Søren og Mette i benlås« givet en klump i halsen, og vækket en mistillid til de politikere, der styrer vores land og folkeskole.

- Bogen og lærerkonflikten bliver et billede på, at en stor del af folketinget er parate til at gøre alt, for at få deres politik igennem. Det handler ikke så meget om lærerkonflikten, men det er det generelle billede af politikere, fortsætter Lars Kirk.

Måden, bogen er blevet modtaget på, har mødt blandede røster rundt om i lærerværelserne. Lærer og tillidsrepræsentant Philip Nordstrøm fra Center for Specialundervisning for Voksne, forklarer:

- Nogen er rasende, og andre mener, at det er en naturlig konsekvens, at der skulle ske noget. Der var mange i befolkningen, som synes, lærerne havde for gode vilkår. Men måden det blev gjort på, har folk opponeret på.

Philip Nordstrøm uddyber, at det er tankevækkende, at den danske model blev sat ud af spil.

- Vi skal gøre alt for forebygge, at det ikke sker igen, men jeg er også tilhænger af, at vi ser fremad og kommer videre. Vi skal bygge videre på de gode tanker om Åben Skole og bevægelse, lyder det fra Philip Nordstrøm.

For de fleste af lærerne har Anders-Peter Mathiasens bog gjort dem klogere og afmonteret noget vrede. Lærerne ved nu, at de ikke selv var skyld i lockout og lov 409.