Ny rådmand vil bremse fravalget af folkeskolen

Den nye rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), vil gøre folkeskolen mere attraktiv, så det er sværere for aarhusianske forældre at vælge folkeskolen fra til fordel for private skoler.
Medom

Det skal være sværere for aarhusianske forældre at vælge folkeskolen fra til fordel for private skoler. Netop den målsætning afslører den nye børne- og ungerådmand, Thomas Medom (SF), i et større interview med JP Aarhus.

Ifølge den nye rådmand bliver en af hans største opgaver at få vendt sivningen, der er fra folkeskolen til privatskolerne. Rådmanden vil derfor have flere penge til at gøre skolerne mere attraktive:

- Aarhus Byråd kan give de økonomiske rammer, friheden og støtten, når der er brug for noget særlig hjælp, eller man som skole er udfordret, fordi man bliver valgt fra. Der er nogle områder i vores by, hvor det er nemt, fordi alle nærmest automatisk vælger folkeskolen. Og så er der andre områder, hvor man kæmper meget mere for at få distriktets elever til at vælge den lokale skole. 

For Thomas Medom er det vigtigt at holde fast i, at det er i skolen, at sammenhængskraften skabes, når man mødes på kryds og tværs af forskelle. Rådmanden vil kæmpe såvel lokalt som landspolitisk på at undgå flugten fra folkeskolen:  

- Landspolitisk vil jeg være meget mere tydelig, end hvad man tidligere har set fra en børn- og ungerådmand, i at kritisere, at man bliver ved med at skrue op for tilskuddet til de private skoler, samtidig med at man kører folkeskolernes økonomi så stramt, fastslår Thomas Medom i JP Aarhus.

Århus Lærerforening er positiv overfor rådmandens nye linje og enig i, at man går i den forkerte retning, når man på landsplan igen og igen fastholder at give privatskolerne væsentligt flere penge, i en tid hvor alle andre oplever det modsatte. Derfor skal der aktivt sættes ind, hvis andelen af børn der sendes i privatskoler skal stoppes.

- Den fornemmeste opgave må være at skabe et folkeskoletilbud, som ingen har lyst til at vælge fra eller forlade, udtaler formanden for Århus Lærerforening, Jesper Skorstengaard.

Århus Lærerforening ser også frem til rådmandens bebudede ændringer, hvad angår den målstyring der bestemmer, hvilke undervisningsmaterialer og læringsplatforme man bruger på skolerne. Rådmanden ønsker efter eget udsagn at skabe mere fleksibilitet i forhold til de læringsplatforme, der bliver rullet ud på skolerne.

- Når Fælles Mål inden længe gøres vejledende går vi et skridt væk fra læringsmålenes dominerende rolle i folkeskolen. Men før skridtet for alvor skal kunne mærkes, skal brugen af de digitale læringsplatforme også ændres. Lærere bliver afkrævet at bygge dele af eller al deres undervisning op på platformen ’Min Uddannelse’, og det betyder i praksis, at undervisningen pr. automatik bliver målstyret, siger formanden for Århus Lærerforening, Jesper Skorstengaard.

Emner

Målgruppe