Flere i folkeskolen

Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg. Det mener en ny alliance mellem foreningen Danske Skoleelever og landets fire største kommuner, der til folkemødet på Bornholm præsenterer en række konkrete initiativer, der skal forbedre folkeskolen.
Glade børn - pige kigger intenst ind i linsen

På landsplan vælger flere og flere forældre og elever folkeskolen fra til fordel for en fri- eller privatskole. Ifølge alliancens parter er det en udfordring, fordi det skaber en skævvridning i vores folkeskole. Derfor er København, Aarhus, Odense og Aalborg kommuner gået sammen med foreningen Danske Skoleelever i alliancen ’Flere i Folkeskolen’, der, som navnet antyder, har til formål at få flere forældre og elever til at vælge folkeskolen.

Ifølge Thomas Medom, som er rådmand for Magistratsafdelingen for Børn og Unge i Aarhus kommune, ønsker alliancen i langt højere grad at fremhæve det gode i folkeskolen:

- Det skal blandt andet ske ved et endnu bedre samarbejde mellem dagtilbud og skole. Vi vil vise den kraft, styrke og stålsathed folkeskolen rummer for at skabe de bedste forudsætninger for børn, forældre og for fællesskabet, lyder det fra rådmanden.

Alliancen består af en række konkrete initiativer, der skal forbedre folkeskolen og gøre den til et attraktivt førstevalg. Samtidig opfordrer alliancen til, at politikerne på Christiansborg også skrider til handling.

- Det Danmark vi alle elsker er skabt af mennesker, der har gået i folkeskole. Danske Skoleelever og kommunerne kan meget i fællesskab, men ikke alt. Vi ønsker, at landspolitikerne kigger nærmere på det beløb, kommunerne skal betale til fri- og privatskolerne. Vi ønsker undersøgt, om det er en rimelig måde, hvorpå det udregnes, siger Susanne Crawley Larsen, Børn- og Ungerådmand i Odense Kommune.

Alliancen mellem parterne underskrives fredag den 15. juni på folkemødet på Bornholm til den store rådmandsdebat i Skoletinget. 

Skævvridning i grundskolen
Alliancen ønsker blandt andet at styrke udskolingen ved at lave nye forløb med naturfag, flere praktikforløb og brugen af valgfag. Børn- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, udtaler:

- I København kan vi se, at især elever i de ældre klasser fravælger folkeskolen, og derfor har vi afsat 220 mio. kr. til at gøre udskolingen mere attraktiv. Vores ambition er, at kvaliteten i undervisningen skal være endnu bedre, så eleverne bliver så dygtige, som de kan. Vi skal også have flere elever godt i gang med en ungdomsuddannelse. Det gør vi blandt andet med nye forløb i naturfag, talentcamps, flere tecfag på skemaet, flere praktikforløb og et endnu tættere samarbejde med ungdomsuddannelserne.

Alliancen ’Flere i Folkeskolen’ lægger ligeledes op til, at alle bør være bedre til at tale folkeskolen op. Tina French Nielsen, som er rådmand for skoleforvaltningen i Aalborg kommune, siger:

- Det er afgørende, at vi sikrer, at vores fælles folkeskole har et godt ry, for folkeskolen ér god. Vi er bare nødt til at blive bedre til at udbrede de gode historier og eksempler, der er ude på skolerne i forvejen, for vi har nogle utrolig dygtige voksne og børn, som virkelig gør en forskel for sig selv og andre derude.

Danske Skoleelever er enig med rådmændene fra de store kommuner. Her er man meget opmærksom på udviklingen, hvor flere forældre og elever vælger folkeskolen fra:

- Baggrunden for ’Flere i Folkeskolen’ er, at vi og de fire største kommuner, alle ser en udfordring i, at der på landsplan er flere og flere, der fravælger folkeskolen og tilvælger fri- eller privatskolerne. Det skaber simpelthen en skævvridning i grundskolen. Folkeskolen skal være det naturlige førstevalg, udtaler formand for Danske Skoleelever Jakob Bonde Nielsen.