Ny kandidatuddannelse til naturfaglige lærere

Ny kandidatuddannelse skal give eleverne i folkeskolen endnu dygtigere naturfags- og matematiklærere. Et tiltag der burde gælde alle øvrige fag, lyder det fra Århus Lærerforening.
Kandidatuddannelse

Som en del af regeringens naturvidenskabsstrategi har universiteter og professionshøjskoler nu fået midler til at starte en ny kandidatuddannelse for naturfags- og matematikundervisning i grundskolen. Ambitionen er at give naturfaglige lærere mulighed for at udvide deres uddannelse med en overbygning, der tager udgangspunkt i den nyeste forskning inden for naturvidenskab samt naturfagenes didaktik.

- Med den nye kandidatuddannelse kan eleverne i folkeskolen få endnu dygtigere naturfagslærere i grundskolen. De skal være med til at tænde elevernes naturlige nysgerrighed og øge deres motivation for at undersøge og blive klogere på naturvidenskabelige spørgsmål. Derfor er jeg meget glad for den brede opbakning og samarbejde blandt forsknings- og vidensmiljøerne til initiativet. Det tegner til at blive rigtigt godt, udtaler undervisningsminister Merete Riisager i pressemeddelelse fra Undervisningsministeret.

Et konsortium, som har Københavns Universitet i spidsen, og derudover består af fire andre universiteter og seks professionshøjskoler, har nemlig fået godkendt deres ansøgning om at få midler til at udvikle og starte den nye kandidatuddannelse. Formand for Århus Lærerforenings opfordrer til, at de nye uddannelsestiltag bør gælde alle fag på læreruddannelsen:

- Det handler om at sikre et bedre vidensgrundlag for kommende generationer af lærere og sikre en kultur, hvor lærerene - modsat i dag - efteruddannes systematisk og grundigt, siger formand for Århus Lærerforening, Jesper Skorstengaard og fortsætter:

- Med en 5-årig læreruddannelse vil de studerende i højere grad få mulighed for få flere praktikperioder, hvor de kan komme ud som enkeltlærer og afprøve sine undervisningsmetoder. Det handler om at få fat om det didaktiske, så vi som lærere bliver så dygtige som muligt til at videreformidle, så eleverne får det bedst mulige udbytte af deres skolegang. 

I Finland er læreruddannelsen en kandidatgrad i pædagogik, hvor der lægges vægt på at fokusere på evnen til at undervise. I Danmark er målet, at den nye kandidatuddannelse for naturfags- og matematikundervisning kan udbydes med studiestart fra 2020.

Læs hele artiklen her https://skoleliv.dk/nyheder/art6877595/Arbejdet-med-en-kandidatuddannelse-til-naturfaglige-lærere-går-nu-i-gang

Se undervisningsministerens pressemeddelelse her https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2018/nov/181130-nyt-skridt-paa-vej-mod-en-ny-kandidatuddannelse-til-naturfags--og-matematiklaerere

Emner

Målgruppe