Massive besparelser på folkeskolen i Aarhus

Byrådet i Aarhus har indgået forlig om det kommende budget for kommunen. I Børn og Unge er der planlagt besparelser for godt 70 mio. kr. årligt fra 2023. Derudover skal der findes 19 mio. kr. hvert år i det årlige fællesbidrag. Det er en mindre reduktion i forhold til de besparelser, der var varslet fra Borgmesterens Afdeling, men det ændrer ikke ved det faktum, at der bliver færre midler til byens børn og unge.

- Med et minus på 89 mio. kr. er der fortsat tale om massive besparelser på vores børn og unge i Aarhus. Budgetforliget forstærker den igangværende økonomiske udsultning af vores folkeskole. Århus Lærerforening har sammen med andre faglige organisationer og forældreorganisationer før forhandlingerne gjort byrådet opmærksom på, at byrådet med yderligere besparelser risikerer at sende endnu flere elever ud i mistrivsel, lyder det fra formand for Århus Lærerforening Dorthe Ryom Fisker, der med budgetforliget fortsat er stærk bekymret for folkeskolen i Aarhus.

I budgetforliget er der prioriteret 55 mio. kr. til specialpædagogiske tilbud og indsatser. De samlede besparelser på området betyder dog, at det bliver det almenpædagogiske område i folkeskolen, som kommer til at betale den allerstørste regning.

- Midler øremærket til specialpædagogiske indsatser er hårdt tiltrængt, men med en årlig underfinansiering i omegnen af 74 millioner kroner på samme område, er det svært at finde optimismen, forklarer Dorthe Ryom Fisker, der er skeptisk overfor, om beløbet vil kunne vende den negative udvikling på specialområdet.

Det fremgår af budgetforliget, at de samlede besparelser i Børn og Unge i størst mulig udstrækning skal findes gennem effektiviseringer, eksempelvis ved samling af administrative funktioner, digitalisering og energibesparelser. Der mangler dog mere konkrete anvisninger på, hvilke afdelinger og medarbejdere det drejer sig om.

- Politikernes budgetforlig efterlader en kæmpe opgave til de ledere og medarbejdere, som kommer til at stå forrest i besparelsen. Det gælder både i forhold til at få lavet en ordentlig proces og få sikret arbejdsmiljøet, siger Dorthe Ryom Fisker, der vil følge udviklingen tæt.  

Flere skolekvadratmeter de næste år

I budgetforliget er der besluttet at give 44 mio. kroner til en udbygning af Engdalskolen samt 153 mio. kroner til en udbygning af Risskov Skole. Skoleprognosen viser, at Engdalskolen og Risskov Skole i fremtiden vil mangle undervisningslokaler til et stigende antal elever. I en pressemeddelelse skriver Børn og Unge, at finansieringen af de to skoleudbygninger findes ved, at den ny skole på Aarhus Ø udskydes på ubestemt tid.

Emner

Målgruppe