Skolelederformand: Alle hader Aula, og vi må finde en erstatning

Claus Hjortdal Formand Skolelederforeningen
Det er ikke kun kommentarsporet i Aula, der bliver længere og længere. Det er også køen af forældre foran skolelederens kontor rundt omkring på landets folkeskoler. Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, kræver et opgør med ”en forkert kultur.”

Selvom Claus Hjortdal konstant bliver afbrudt af en skrattende telefonforbindelse fra et hjørne af Vestjylland, leverer han et budskab, der går klart igennem, og som kunne tyde på at blive hans mantra på det kommende folkemøde på Bornholm: Alle hader Aula.

- Aula skal op til revurdering, og vi skal viske tavlen ren. Den måde at kommunikere på er ikke det, vi ønskede, for tilliden mellem skole og hjem går fuldstændig fløjten, når vi tager vores adfærd på de sociale medier med over på Aula, siger han til Århus Lærerforening. 

Claus Hjortdal lægger ikke skjul på, at skole-hjem-samarbejdet i dag er udfordret, og at den hårde tone på Aula har direkte påvirkning på hans medlemmer i Skolelederforeningen, som skal agere konfliktmæglere:

- Køen til skolelederens kontor ville blive kortere, hvis lærerne var bedre til at håndtere den første bølge af forældre, som henvender sig. Vi skal træne lærerne i at skabe gode relationer til forældrene, og i hvordan man er tydelig uden at nedgøre den anden part. Det er ikke raketvidenskab, men det kræver, at man arbejder med sig selv som menneske.

Men skolelederne skal vel også blive bedre til at håndtere samarbejdet med forældrene?  

- Ja. Der er alt for få skoleledere, der har uddannelse eller træning i at kommunikere med forældre. Det burde der være meget mere fokus på. Og vi skal generelt være bedre til at formulere vores visioner for skolen, så vi får forældrene med. De skal kunne se deres børn blive dygtigere.

 

Tilbage til seminariet

Ifølge Claus Hjortdal er forældresamarbejdet med årene blevet skoleledernes største arbejdsopgave, og han drømmer sig af og til tilbage til sin egen seminarietid i Nørre Nissum i midtfirserne:

- Dengang lærte vi, at forældrene afleverede et barn, og at vi modtog en elev, som var en vigtig del af et fællesskab. Der var en klar rollefordeling, og de positioner burde man også gøre klart for nutidens forældre, som forventer at få svar på Aula inden for 10 minutter.

Han mener, at Aula bør erstattes af en ny platform, hvor der ikke er støj på linjen.

- Alle hader Aula, og den har overlevet sig selv. Vi bliver nødt til at gentænke, hvordan vi kommunikerer, siger han over telefonen, lige inden forbindelsen igen bliver afbrudt.

Emner

Målgruppe