Ølkassens bekendelser: Ivrig debat på generalforsamling

Dorthe_oelkasse_GF23

Det kunne have været kulissen til en århusiansk gyserfilm, denne fredag eftermiddag i et sæsonlukket Tivoli Friheden. Mørke skyer svævende gennem et fastfrosset pariserhjul. Knirkende karruseller og triste bamser, der venter på en dødsdom i skydeteltet. Men indenfor i Hermans Kulturhus var stemningen anderledes lys, for her var der dækket op til årets generalforsamling i Århus Lærerforening. 187 medlemmer var mødt op for at deltage i debatten, som tog sit udgangspunkt i en specialbygget ølkasse.

Formand Dorthe Ryom Fisker var den første til at sætte foden ned, da hun havde stillet sig op på ølkassen for at afgive sin mundtlige beretning:

”At stå på ølkassen er symbolet på at have noget på hjerte, noget der brænder indeni, noget der må og skal siges højt. At stå på ølkassen er også et symbol på at tage et ansvar. Et signal om at nu griber jeg dagsordenen og sætter noget i gang.”

Men formanden var ikke den eneste sjæl i salen med en indvendig ild, som truede med at forvandle ølkassen – lavet ud af træ – til en brændende platform. Styrelsen i Århus Lærerforening havde planlagt tre kvarters debat, hvor de fremmødte medlemmer fik rig mulighed for blandt andet at diskutere børn og unges mistrivsel med hinanden:

”Det der med at tabe i spil, det er jo med til at gøre børn robuste. Hvis de ikke får det med fra SFO, følger det dem måske hele vejen op i udskolingen, og derfor ser vi også mistrivsel der," lød det fra et af bordene.

Hos lærerne var trivslen i ’Hermans’ til gengæld god. For nyuddannede Andreas Kruse Lauridsen var det den allerførste generalforsamling i Århus Lærerforening, og særligt én dagsorden optager ham:

”Hele dannelsen i folkeskolen er formentlig det, jeg går mest op i. At man for eksempel stopper op midt i en time, hvis der er nogen, som ikke opfører sig ordentligt overfor hinanden.”

Ud af det blå var den uhyggelige stemning fra Tivoli Friheden pludselig trukket ind gennem vinduerne og havde fundet vej op til formand Dorthe Ryom Fiskers diasshow på det store lærred. Foran billedet af en håndfuld mørke skyer indvarslede hun det, der potentielt kan blive folkeskolens helt eget gyserscenarie:

”Mange af vores medlemmer er direkte berørt af Århus Kommunes besparelser. Og vi er alle berørt af, at vi igen skal spare, når alle data fortæller, at vi mangler ressourcer til at kunne løse opgaven. Jeg håber virkelig, at de ansvarlige politikere bruger historielærernes ord: Lad os med den viden vi har fra fortiden, stå i nutiden og så komme med kvalificerede bud på fremtiden.”

Ca. 450 medlemmer af Århus Lærerforening deltog i den efterfølgende fest på ’Hermans’.

 

Emner

Målgruppe