Færre Chromebooks til de aarhusianske folkeskoler

Com
Byrådet besluttede onsdag, at Chromebooks ikke længere skal være obligatorisk for eleverne i 2. – 4. klasse, og at det i stedet skal være skolernes egen beslutning, hvor meget computere skal fylde i skoledagen for de yngste. Formand for Århus Lærerforening, Dorthe Fisker, er bekymret for kvaliteten af undervisningen, idet kommunen ved seneste budgetforlig også har sparet på tilgangen til de analoge læremidler.

Byrådets beslutning fra 2019 om at udlevere personlige Chromebooks til alle elever i 2. – 10. klasse bliver nu ændret, så det fremover kun gælder for elever i 5. – 10. klasse.

Ifølge Århus Lærerforenings formand, Dorthe Fisker, er det bekymrende, at Aarhus Kommune delvist slukker for udleveringen af Chromebooks, mens man samtidig har lukket for Center For Læring som led i budgetbesparelser. Center for Læring udlånte ca. 220.000 bøger om året til kommunens skoler.  

- Det store spørgsmål er nu, hvad der skal komme i stedet for Chromebooks. For selvom vi løbende skal overveje børn og unges skærmtid og brug af digitale medier, så nytter det jo ikke noget, at man også begrænser adgangen til fysiske bøger og undervisningsmaterialer, fordi kommunen skal spare. Det er godt, at lærerne nu i højere grad selv får lov at bestemme, hvornår og hvordan man bruger it i 0. – 4. klasse. Men det giver ingen mening, at både de analoge og digitale læremidler bliver beskåret, for det efterlader lærerne i en umulig situation, siger Dorthe Fisker.

Derudover lægger regeringen i sit finanslovsudspil op til, at der spares 41 mio. kr. på Center for Undervisningsmidler, som gør det muligt for skoler og lærere at supplere undervisningsportalerne med fysiske bøger og fysiske genstande, der kan bruges i undervisningen. Spareplanerne har rystet folkeskoleverdenen, og ifølge kritikerne vil de betyde færre bøger i undervisningen og mindre praksisfaglighed – stik imod undervisningsminister Mattias Tesfayes ambitioner. Den 12. oktober er han kaldt i samråd for at forklare, hvorfor regeringen vil skære hele 20 procent af bevillingerne til CFU, der i Aarhus holder til på VIA University College i Ceresbyen.

I dag var tillidsrepræsentanter fra samtlige skoler i Aarhus forsamlet i Århus Lærerforenings lokaler på Grønnegade, og her var der bred enighed om, at de afledte konsekvenser af den nye Chromebook-kurs er større, end byrådet har øje for.

- Uanset hvordan man vender og drejer denne beslutning, så belaster den skolernes økonomi og mulighed for at lave god undervisning, sagde en af deltagerne på mødet.

Med beslutningen om at ændre ordningen med Chromebooks følger også en ny arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til brugen af sociale medier på elevernes computere.

Emner

Målgruppe