Ny benzin til snakken på lærerværelset
Der er næppe tvivl om, at ’I tidens strøm’ har bestået tidens tand. DLF’s foreningssang blev skrevet i 1984 af lærer Gudmund Auring, som i årtier var ansat på N. J. Fjordsgades Skole i Aarhus. Og da første strofe gjaldede ud i Tivolis kongressal som startskuddet til Kongres 2024 var det med en prominent æresgæst som forsanger - nemlig Gudmund Auring selv. Sangen kan i år fejre 40-års jubilæum.
Ikke en junta
Der går gennem tiden en debat, som ikke kan dø, og den handler om løn. Mangeårigt styrelsesmedlem Flemming Pedersen fra Kragelundskolen gik på talerstolen for at cementere sin holdning til forslaget om at vedtage en samlet lønstrategi i Danmarks Lærerforening, som hidtil har bygget på en uskøn blanding af tidligere kongresbeslutninger.
- Det er vigtigt, at vi vedtager en ny lønstrategi, og udgangspunktet for den diskussion skal komme fra medlemmerne, sagde han med umiskendelig henvisning til hovedstyrelsens ønske om selv at formulere og vedtage lønstrategien.
Den debat fik også styrelsesmedlem Nikolaj Thomsen fra Skåde Skole op af stolen og op på podiet, hvor han overfor de knap 300 delegerede forklarede, at han af demokratiske årsager mente, at lønstrategien burde debatteres og vedtages af kongressen.
- Jeg siger ikke, at hovedstyrelsen er nogen junta. Men det må være udtryk for forskellige demokratiopfattelser, når den selv vil lave en lønstrategi. Den kompetence bør ligge hos os medlemmer, sagde han.
Ved en afstemning i salen viste kollegaerne sig at være overvejende enige, så sådan blev det. Fra talerstolen understregede Århus Lærerforenings formand Dorthe Fisker vigtigheden af, at medlemmerne bliver inddraget i processen.
- Det her er grundessensen i fagforeningsarbejdet. Jeg vil gerne have, at vi tænker en lille smule langsomt, så vi kan handle hurtigt. Det her er sindssygt vigtigt, og når vi træffer den beslutning på næste års kongres, så skal den stå rent.
Vikarerne fra helvede
På kongressens dag 2 var hovedtemaet ’en stærk lærerprofession’. Det handler bl.a. om at få politikerne til at håndhæve den paragraf i folkeskoleloven, hvor der står, at man skal have en læreruddannelse for at undervise i folkeskolen, lød det fra DLF-formand Gordon Ørskov Madsen.
I en ny DLF-undersøgelse svarer to tredjedele af lærerne, at deres elever typisk har tre eller flere vikarer i løbet af en måned. Og lærerne fortæller samstemmende, at det høje vikarniveau medfører en dårligere faglig udvikling hos eleverne. Samme tendens gør sig gældende i Aarhus Kommune, hvor der sidste år blev brugt vikarer i et omfang, der svarer til 91,1 fuldtidsstillinger. Det er 43 procent flere end for ti år siden.
For ÅLF’s næstformand Søren Hansen begynder en stærk lærerprofession med en stærk læreruddannelse. Den tidligere lærer på Solbjergskolen gik på talerstolen i sin egenskab som pædagogisk ansvarlig i Århus Lærerforening, formand for studierådet på læreruddannelsen i Aarhus samt repræsentant i uddannelsesudvalget og i uddannelsespolitisk forum.
- Prøv lige at forestille dig, at du møder ind til din første arbejdsdag i praktikken med kæmpe forventninger og bliver mødt af en ledelse og nogle lærere, der faktisk helt havde glemt, at du kom, sagde han, mens styrelsesmedlem Matilde Winding Madsen fra Kragelundskolen nikkede genkendende nede fra salen. Hun færdiggjorde sin læreruddannelse for få år siden og havde debut som kongresdelegeret:
- Emner som viden og uddannelse rammer virkelig noget indeni mig, så det er en spændende debat, vi er i gang med.
Benzin på lærerværelset
Også styrelsesmedlem Mette Mejdal fra Solbjergskolen var en af Århus Lærerforenings fem kongresdebutanter, som overværede debatten om en styrkelse af lærerprofessionen. Den mundede ud i en kongresvedtagelse, hvor det understreges, at DLF fortsat vil arbejde for, at der kommer flere penge til folkeskolen. Det skal tydeliggøres overfor politikerne, at de også har et ansvar for at understøtte en stærk lærerprofession.
- Jeg tror, at vores drøftelser på kongressen kan være en slags benzin på snakken på lærerværelset, når der begynder at komme artikler i Fagbladet Folkeskolen. Så får vi nogle ord for en samtale om lærerprofessionen, som vi har forsømt i årevis, siger hun.
Du kan læse mere om Kongres 2024 på folkeskolen.dk.
- Publiceringsdato: 31. oktober 2024
- Ændringsdato: 31. oktober 2024