Ny aftale er et skridt i den rigtige retning

Kig Mod Fremtiden
Flere penge og mere frihed. Det er, hvad folkeskolerne har i udsigt efter et bredt flertal i Folketinget i tirsdags indgik en aftale om at afsætte 83 millioner til området. Århus Lærerforening glæder sig over aftalen og håber, det er startskuddet på en frihedsreform og ny prioritering af skoleområdet.

Århus Lærerforening har længe agiteret for at få de fagprofessionelle tilbage i maskinrummet. Skolerne skal sættes fri og beslutningerne skal tages på skolerne. Det åbner den nye aftale for, og Århus Lærerforening håber, det er en forsmag på fremtidens rammer og vilkår.

Gode takter med plads til forbedringer
Den nye aftale løsner igen grebet om folkeskolen en smule, og giver mere frihed tilbage til de enkelte skoler. Vigtige resurser bliver frigivet, og kerneopgaven fylder mere.

”Den lange periode med hjemmeundervisning har uden tvivl givet et efterslæb på mange parametre hos vores børn og unge. Med den nye aftale får vi en hjælpende hånd til at fokusere på kerneopgaven og genskabe fællesskaberne og trivslen hos eleverne på skolerne,” siger formand for Århus Lærerforening Dorthe Ryom Fisker, der dog havde håbet, at aftalen havde været endnu større.

”Frihed er det bedste guld, og hver gang skolerne får mere frihed tilbage, så glæder vi os selvfølgelig. Tager vi de økonomiske briller på, så smilene betydeligt mindre. Der lang vej endnu og i et økonomisk perspektiv er 83 millioner en lille dråbe i et kæmpe hav. Men det er en begyndelsen, og forhåbentligt et fingerpeg om, at de politiske vinde igen blæser vores vej,” forklarer formand Dorthe Ryom Fisker og uddyber

”Den nye aftale kommer i samme uge som redegørelsen for den fejlslagne folkeskolereform, og det nye initiativ Sammen om skolen. Kortere skoledag, de fagprofessionelle tages med på råd, og beslutningerne skal tages ude på skolerne. Det er de signaler, vi nu hører fra Christiansborg, og det, håber vi, er afsættet for fremtidens folkeskole,”


Må ikke skabe forvirring
Det seneste år har været fyldt med udfordringer og omstillinger for folkeskolen og de ansatte deri. Selv om den nye aftale er positiv i sin helhed for skolerne, så kunne timingen have været bedre.

”Den hverdag, de ansatte på skolerne har befundet sig i det seneste år, har været præget af usikkerhed og nærmest konstante forandringer. Nu kommer der så en aftale, som åbner for en masse muligheder, men som også kommer på et tidspunkt, hvor planlægningen af næste skoleår er overstået for langt de fleste,” fortæller formand for Århus Lærerforening Dorthe Ryom Fisker.

Med en allerede overstået planlægning, forudser Dorthe Ryom Fisker heller ikke, at skolerne med det samme begynder at ændre og planlægge på ny. Ifølge formanden vil det være meget forskelligt fra skole til skole, hvordan, hvornår og hvor hurtigt de nye muligheder tages i brug, og det er vigtigt at have respekt og forståelse for.

”Selvfølgelig forventer vi, at skolerne griber de nye muligheder, men vi kender også virkeligheden på skolerne. Det kræver meget at planlægge et skoleår, og nogle skoler vil ikke kunne nå at udnytte de nye rammer inden sommerferien. Lige nu skal vi undgå, at det skaber forvirring og tvivl ude på skolerne, og så kan arbejdet med aftalen begynde i det nye skoleår” forklarer formand Dorthe Ryom Fisker.