Hellere højere skat, end mindre velfærd!

Selvom den galoperende inflation presser aarhusianernes økonomi, så vil halvdelen hellere hæve skatten end spare på velfærden i Aarhus Kommune.

Pressemeddelelse

Det viser en undersøgelse blandt 1.000 repræsentativt udvalgte aarhusianere, som kommer, mens politikerne i Aarhus Byråd er i gang med at finde besparelser for 312 millioner kroner.

Undersøgelsen er foretaget for den aarhusianske fagbevægelse. I undersøgelsen mener halvdelen af de adspurgte, at når der mangler penge i kommunekassen, så skal de findes ved en lille skattestigning, fremfor at kommunen skærer yderligere i ældrepleje, daginstitutioner, folkeskoler, fritidstilbud, borgerservice, beskæftigelses- og handicapområdet.

- Det siger en del om den kommunale virkelighed, at så mange aarhusianere accepterer at betale mere i skat, så de kan undgå, at kommunen sparer på den borgernære velfærd. Især fordi inflationen jo har forringet aarhusianernes økonomi meget, siger Kresten Vendelboe, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus.

Det er dog en faldende andel af aarhusianerne, der foretrækker en skattestigning, hvis man sammenligner med tidligere tilsvarende undersøgelser, hvor det var klare flertal. I stedet foretrækker en stigende andel omprioriteringer.

- Det er forståeligt, når man tager inflationen i betragtning. Men der er ikke en masse overflødige arbejdsopgaver, som kommunen bare kan bortprioritere, og det ved mange nok egentlig også godt, siger Dorthe Ryom Fisker, formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus Kommune.

Hun peger på, at næsten 6 ud af 10 borgere i undersøgelsen svarer, at de synes, der er for få medarbejdere til at løse opgaverne på kommunens folkeskoler, daginstitutioner, plejehjem og fritidstilbud. Og her er utilfredsheden svagt stigende, når man sammen ligner med tidligere.

- Vi advarer om, at besparelser kan få vidtrækkende konsekvenser, og aarhusianerne er tydeligvis også bekymrede. Det er et politisk valg at gå sparevejen, og vi opfordrer politikerne til at lytte til de mange borgere, der hellere vil betale lidt mere i skat, selvom inflation har svækket deres privatøkonomi, understreger de to repræsentanter for den aarhusianske fagbevægelse.

For yderligere information:
Kresten Vendelboe, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus:  40 59 39 83

Dorthe Ryom Fisker, formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus Kommune: 5192 2492

Opinionsmåling august 2022 - Velfærdsbesparelser i Aarhus Kommune. 
Undersøgelsen er gennemført af Norstat Danmark og præsentationen er udarbejdet af Electica.